1-) Sunucunuza giriş yaparak Start > Server Manager uygulamasını açınız.
2-) Sunucu Yönetim aracında yer alan menüden Features sayfasını açıp Add Features butonuna tıklayınız.
3-) Açılan sihirbazdaki seçenekler arasından SMTP Server seçeneğini işaretleyip Next butonuna tıklayınız.
4-) Kurulum sihirbazı bir sonraki sayfada size kurulacak servisler hakkında bazı bilgilendirmeler yapacaktır. Bu bilgilendirmeleri Next butonuna tıklayarak geçebilirsiniz.
5-) Sunucu servis rolleri seçeneğinde SMTP Server için gerekli bileşenler otomatik seçili olarak geleceğinden bu sayfada herhangi bir işlem yapmadan Next butonuna tıklayabilirsiniz.
6-) Kurulum onay sayfasında sunucunuza hangi bileşenlerin ve hangi özelliklerin kurulacağı hakkında bilgi verilecektir. Install butonuna tıklayarak kurulum işlemini başlatabilirsiniz.
7-) Tüm bileşenler başarılı bir şekilde kurulduktan sonra Close butonuna tıklayarak bu sihirbazı kapatabilirsiniz.
8-) Kurulum işlemi tamamlandı artık SMTP ayarlarına geçebilirsiniz. Start > Administrative Tools > Internet Information Services (IIS) 6.0 Manager uygulamasını açınız.
9-) IIS Yönetim sihirbazından SMTP Virtual Server altında yer alan Domains seçeneğine gelip burada yer alan servise sağ tıklayıp Rename seçeneğine tıklayıp ardından buraya domaini (alan adı) yazınız.
10-) SMTP sunucunuzun port ve authentication ayarları için SMTP Virtual Server’a sağ tıklayıp ardından Properties seçeneğine tıklayınız.
11-) Açılan pencereden Advanced butonuna tıklayın
12-) Advanced penceresinde varsayılan smtp sunucu portunu 587 olarak düzenleyip OK butonuna tıklayarak bu pencereyi kapatın.
13-) Properties penceresine geri dönüldüğünde sol üstte yer alan Access sekmesine tıklayıp ardından Authentication butonuna tıklayınız ve Basic Authentication seçeneğini işaretleyerek Default domain kısmına alan adınızı yazarak kaydediniz.
14-) Böylece SMTP sunucu ayarlarının yapılandırma işlemi tamamlanmış oldu. Sıra smtp servisi için kullanacağımız kullanıcıyı tanımlamaya geldi. Windows Server 2008’de POP3 protokolü bulunmadığından dolayı mail hesabını standart Windows kullanıcı hesabı oluşturarak yaratmanız gerekmektedir. Sırasıyla Başlat (Start) menüsünden Control Panel seçeneğine tıklayınız. Açılan sayfadan User Accounts seçeneği altındaki Add or remove user accounts bağlantısına tıklayınız.
15-) Hesap yöneticisi açıldığında sırasıyla Create a new account bağlantısına tıklayıp ardından açılacak sayfada mail hesabı olacak kullanıcı adını yazıp Standart user olarak belirledikten sonra Create account butonuna tıklayınız.
16-) Hesap oluşturma işlemi tamamlandığında bu hesap için bir parola belirlemeniz gerekmektedir Create a password bağlantısına tıklayıp oluşturduğunuz kullanıcı için bir parola belirleyebilirsiniz.
17-) Bazı mail sunucuları hostname kontrolü yaptığından dolayı sunucunuzun için bir hostname belirlemeniz gerekmektedir. Bunun için Başlat (Start) menüsüne tıklayıp ardından Computer seçeneğine sağ tıklayıp açılan menüden Properties’e tıklayınız. Sistem özelliklerini gösteren bu sayfadan Change Settings bağlantısına tıklayınız.
18-) Computer Name sekmesinde yer alan Change butonuna tıklayınız.
19-) Açılan pencereden Computer Name kutucuğuna mail sunucunuz için bir önek belirleyip More butonuna tıklayınız.
20-) Primary DNS suffix of this computer kutucuğuna alan adınızı yazarak OK butonlarına tıklayıp gerekli düzenlemeleri kaydediniz. Bu işlem sonrası sizden sunucunuzu yeniden başlatmanızı isteyecektir. Sunucunuzu yeniden başlatın ardından SMTP servisinizin çalışır (running) durumda olduğundan emin olunuz.
21-) Müşteri kontrol paneline giriş yapıp Web Hosting İşlemleri > Web Hosting Listesi bağlantısından ikinci mail sunucu tanımlamasını gerçekleştireceğiniz alan adının DNS Yönet butonuna tıklayınız. Açılan sayfadan Adres Kayıtları ( A Record ) bağlantısına tıklayınız.
22-) Adres kayıtları sayfasından Yeni kayıt eklemek için tıklayınız bağlantısından İsim mail sunucunuzun önekini , Target ise mail sunucunuzun IP adresi olacak şekilde kaydınızı ekleyiniz.
23-) Adres kaydı ekleme işlemi tamamlandığında Mx Kayıtları bağlantısına tıklayıp ardından Yeni kayıt eklemek için tıklayınız bağlantısına tıklayarak tanımlamış olduğunuz ikinci mail sunucumuzu öncelik değeri “20”, target ise “önek.alanadi.com.” sonunda nokta işareti yazarak ekleyiniz.
24-) Son adım olarak mail sunucu adresiniz için SPF/Txt kayıtlarını oluşturmanız gerekmektedir. Bu işlemi DNS yönetim sayfasından Txt Kayıtları bağlantısına tıklayıp Yeni kayıt eklemek için tıklayınız bağlantısına tıklayınız. Target kısmına "v=spf1 a mx ip4:Sunucu IP Adresi ~all" şeklinde düzenleyerek kaydınızı ekleyiniz. Eklemiş olduğunuz bu dns kayıtlarının stabil olarak çalışabilmesi için 30 dk ile 2 saat gibi bir süre geçmesi gerekmektedir. Bu süre sonrasında artık ikinci mail sunucunuz üzerinden mail gönderim işlemlerimizi gerçekleştirebilirsiniz.
NOT : IP Reverse DNS (PTR) kayıtları IP sahibi olan internet servis sağlayıcısı tarafından gerçekleştirilmektedir.
198 Okundu
1391 Okundu
2171 Okundu