Web Hosting, Kaliteli Ucuz Fiyat, Hosting, Ücretsiz SSL Sertifikası, AntiDDoS Güvenlik, . Ucuz Hosting, sadece 200 TL Yıllık
☾✯ Forum Hostwin
PHP Nedir ☾✯
Suat Kulgi Administrator 03-09-2019 Okundu : 1354
PHP Nedir ☾✯
Php Nedir?
PHP açılımı ( Hypertext Preprocessor ), geniş bir kitle tarafından kullanılan, özellikle sanal yöreler üzerinde geliştirme için tasarlanmış HTML içine gömülebilen bir betik dilidir.
PHP kodu başlangıcı özel başlangıç ve bitiş etiketleri arasına yazılır.
PHP'yi Javascript gibi kullanıcı tarafında çalışan dillerden ayıran şey, php'nin sunucu tarafında da çalıştırılıyor olmasıdır. PHP kullanmanın en güzel yanlarından birisi ise, yeni kullanıcılar için php dilinin öğreniminin oldukça kolay olması ve aynı zamanda profesyonel kullanıcılar için ileri seviyede özellikler içermesidir. PHP'nin uzun özellikler listesini okumaktan korkmayın. Kısa sürede PHP ile programlamaya başlayabilir ve birkaç saat içerisinde basit programlar yazmaya başlayabilirsiniz.
PHP betiklerinin kullanıldığı başlıca üç alan vardır.
Sunucu taraflı programlama.
Bu PHP için en geleneksel ve en temel olan alandır. Sunucu taraflı programlama için üç şeye sahip olmanız gereklidir.
-PHP çözümleyici (CGI ya da sunucu modülü),
-HTTP sunucusu-
-Tarayıcı.
PHP programlamada deneyimliyseniz tüm bunları evinizdeki makinede çalıştırabilirsiniz. Google'de bu konu ile alakalı bir sürü doküman ve uygulama örnekleri bulabilirsiniz.
◦ Komut satırı uygulamaları.
Bir PHP uygulamasını komut satırından hiçbir sunucu ya da tarayıcı uygulama kullanmadan çalıştırabilirsiniz. Burada tek ihtiyacınız olan PHP çözümleyicisidir. Bu tür kullanım cron üzerinden (Windows eş değeri görev yöneticisi) düzenli çalıştırılan işlemler ya da basit metin işleme görevleri için idealdir.
◦ Masaüstü uygulamalarının yazımı.
PHP için görsel uygulamaların yazılabileceği en iyi dil diyemeyiz, ancak PHP'yi iyi derecede biliyorsanız ve PHP'nin bir takım ileri seviye özelliklerini kendi istemci taraflı uygulamalarınızda kullanmak istiyorsanız, PHP-GTK eklentisini bu tip programlar yazmak için kullanabilirsiniz. Bu şekilde platformdan bağımsız uygulamalar yazma şansına da kavuşacaksınız. PHP-GTK, PHP için bir eklentidir ve ana dağıtımda yer almaz. PHP-GTK ilgili biraz araştırma ile yine arama motorlarında konu ile alakalı bir çok makale bulabilirsiniz.
PHP bütün büyük işletim sistemlerinde, Linux, birçok Unix türevi (HP-UX, Solaris, OpenBSD vb.), Microsoft Windows, Mac OS X, RISC OS dahil olmak üzere çok çeşitli platformlarda çalışabilir. PHP benzer biçimde bugün yaygın biçimde kullanılan HTTP sunucularının büyük kısmını destekler. Bunlara Apache, IIS ve daha birçok sunucuyu örnek gösterebiliriz. Bunlara FastCGI PHP çalıştırabilirini kullanan lighttpd ve nginx gibi sunucular da dahildir. PHP modül olarak kullanılabildiği gibi bir CGI işleyicisi olarak da çalıştırılabilir.
PHP'nin yetenekleri yalnızca HTML çıktı üretmekle sınırlı değildir. PHP'nin yetenekleri arasında resim çıktısı üretebilme, PDF oluşturabilme ve hatta Flash filmleri oluşturabilme (lib swf ve Ming kullanarak) bulunmaktadır. Aynı şekilde XHTML ya da XML gibi her tür metin tabanlı dosyayı oluşturabilmeniz mümkündür. PHP bu dosyaları öz devinimli olarak oluşturabilir ve ekrana yazdırmanın yanında sizin için dosya sisteminde saklayabilir, böylece devingen içeriğiniz için sunucu taraflı bir depo sistemini kullanımınıza sunabilir.
PHP, farklı hizmetlerle LDAP, IMAP, SNMP, NNTP, POP3, HTTP, COM(Windows için) ve daha sayısız protokol aracılığıyla iletişim kurabilecek bir altyapıya da sahiptir. Hazır modüllerin haricinde ham ağ soketleri açıp bu soketler üzerinden istediğiniz bütün protokollerle çalışabilirsiniz. PHP, WDDX üzerinden sanal olarak sanal doku üzerinde hangi dilde yazılmış olursa olsun tüm uygulamalarla haberleşebilir. Ayrıca Java nesnelerinin oluşturulabilmesi ve şeffaf biçimde PHP nesneleri olarak kullanılabilmeleri önemli bir diğer özelliktir.